Wat is “thuisbegeleiding” door SEFOR? ?

Onder bepaalde voorwaarden mogen gezinnen met minderjarige kinderen in hun eigen woning verblijven en daar de terugkeer onder begeleiding voorbereiden.[1] Verbindingsambtenaren van SEFOR[2] ondertekenen samen met gezinnen een akkoord waarin de gezinnen zich engageren hun terugkeer voor te bereiden en DVZ zich engageert om geen verwijderingsmaatregel te nemen zolang de termijn van het akkoord loopt. Statistieken tonen aan dat deze optie momenteel nog weinig effectief is.

‘Thuiscoaching’ door SEFOR[3]

 

2015

2016

Aantal gezinnen uitgenodigd voor coaching

223

111

Aantal gezinnen die zich hebben aangeboden

167

73

Aantal gezinnen die werden vastgehouden na coaching

11

20

Aantal gezinnen die intekenden op vrijwillige terugkeer

11

20

 

[1] Het gaat hier om een omzetting van artikel 7 van de Europese Terugkeerlijn; gebaseerd op artikel 74/9 van de Belgische Vreemdelingenwet; Koninklijk Besluit van 17 september 2014 (Koninklijk besluit tot bepaling van de inhoud van de overeenkomst die wordt gesloten en de sancties die kunnen worden opgelegd krachtens artikel 74/9, § 3, van de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen).

De voorwaarden worden bepaald in het voorgenoemde Koninklijk Besluit van 17 september 2014. Er worden eveneens verschillende sancties voorzien, indien de gezinnen hun engagementen niet nakomen: (1) vasthouding van het gehele gezin in een terugkeerwoning; (2) vasthouding van een volwassen gezinslid in een gesloten centrum tot op het moment dat het gehele gezin verwijderd wordt; (3) vasthouding van het gehele gezin voor een zo kort mogelijke periode in een gesloten gezinsunit (in 127bis) in afwachting van hun verwijdering. De twee laatste sancties van het Koninklijk Besluit mogen niet meer toegepast worden, na een arrest van de Raad van State van 28 april 2016 (Arrest no. 234.577 – zie hier voor meer informatie i.v.m. dit arrest.

[2] SEFOR: Sensibilisation, Follow-up and Return. Zie: www.sefor.be

[3] Dienst SEFOR, Dienst Vreemdelingenzaken, 2017.

Een campagne van

Unicef
Mineurs en exil

In samenwerking met

Caritas
Ciré
Vluchtelingenwerk Vlaanderen
JRS
Amnesty