Zal detentie van kinderen alleen maar worden gebruikt als laatste redmiddel?

Het internationaal wettelijk en normatief kader laat (administratieve) detentie om immigratieredenen slechts onder bepaalde voorwaarden toe, aangezien detentie een beperking van het fundamenteel recht op vrijheid en veiligheid[1] is. Detentie is een laatste redmiddel dat slechts toegepast mag worden indien de wet het toestaat, het een legitiem doel kan bereiken, en het in verhouding staat tot de nagestreefde objectieven. Ook mag detentie slechts toegepast worden voor een zo kort mogelijke periode.

“Een laatste redmiddel” betekent dat alle andere mogelijkheden om het doel te bereiken effectief worden onderzocht.

Vandaag worden gezinnen met kinderen die een detentie-beslissing krijgen, vastgehouden in de terugkeerwoningen, dit zijn open gezinsunits. In de praktijk zien we dat, van de gezinnen die vastgehouden werden in de terugkeerwoningen, er 29% in vrijheid werden gesteld na hun vasthouding.[2] Wij kunnen – op zijn minst voor deze gezinnen – zeker de vraag stellen of de detentie een “laatste redmiddel” was en of de detentie noodzakelijk was.

Voor de toekomstige gesloten gezinsunits kunnen we niet speculeren of detentie enkel als “laatste redmiddel” gebruikt zal worden.

Het Platform Kinderen op de vlucht is echter altijd tegen de detentie van kinderen. Wij vinden dat een kind nooit opgesloten mag worden, om immigratieredenen, ook niet als “laatste redmiddel”. Reeds meer dan 100 organisaties ondersteunden ons gemeenschappelijk standpunt tegen de detentie van kinderen.

 

[1] Artikel 3 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens; artikel 9 van het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten (ICCPR).

[2] In 2015 werden er 29 van de 149 gezinnen (29%) die de terugkeerwoningen verlieten na hun verblijf in vrijheid werden gesteld. (Bron: Myria Federaal Migratiecentrum, 2016. Migratie in cijfers en in rechten, 2016)

Een campagne van

Unicef
Mineurs en exil

In samenwerking met

Caritas
Ciré
Vluchtelingenwerk Vlaanderen
JRS
Amnesty